Etter den flotte rehabiliteringen som ble ferdig for et par siden, var det med en viss ydmykhet jeg og resten av styret tok over roret for et halvt år siden. Akkurat nå ser det ut til at skuta er på stø kurs, og det ser ikke ut til at det blir behov for større prosjekter de nærmeste par årene. Da er det kanskje betimelig å tenke litt over hva slags rolle styret skal ha fremover. Sammen forvalter vi verdier for rundt en halv milliard kroner. Men viktigst av alt gir vi 84 små og store familier muligheten til å skape et hjem. Hvordan skal styret bidra til dette? 

Skal vi være regelryttere eller en tjenesteleverandør? Skal borettslaget være en politistat eller anarki?

Det er vel gitt at svaret på begge spørsmålene ligger et sted midt i mellom, men hvor?

Vi tror styrets viktigste oppgave er å gjøre hverdagen enklere for beboerne og tilby en ramme for alle som skal skape et hjem i borettslaget. Slikt sett er vi nok nærmere en tjenesteleverandør enn en gjeng regelryttere. Hjemmet må alle skape selv - det er ikke noe styret kan eller vil legge seg bort i.

Hva består fellesskapet av?

Vi tror i tillegg at det vil gagne alle å dyrke fellesskapsfølelsen - en variant av den norske dugnadsånden vi ser i dugnader i borettslag og idrettslag, men også i det daglige, f.eks. nå under koronakrisen.

For å skape et fellesskap må man først bli enige om hva man har felles. Er det bare adressen og styret, eller er det noe mer? Med en sammensatt beboergruppe, vil det man legger i et fellesskap naturlig nok variere. Likevel drister vi oss til å foreslå følgende fellesnevnere:

- Vi vil bo i trygge boliger i et trygt område

- Vi ønsker økonomisk forutsigbarhet

- Vi ønsker det pent og rolig rundt oss

- Vi ønsker en enkel hverdag med færrest mulig praktiske problemer

 

Hvordan når vi felles mål sammen?

Hvordan kan vi alle bidra til at en selv og alle andre når disse målene? Styret anser at svaret på alt dette kan oppsummeres som at det handler om å ta ansvar i det daglige:

- Ansvar for å gjøre det som er rimelig for å opprettholde boligens tekniske tilstand. Vi må lytte til fagpersoner og overholde tekniske krav til elektrisk anlegg osv.

- Ansvar for å spare til fremtidig vedlikehold gjennom fellesutgiftene. Vi må unngå store fremtidige økonomiske løft som resultat av manglende vedlikehold.

- Ansvar for å holde borettslagets uteområder rene og pene slik at vi alle trives her og nye beboere tiltrekkes til borettslaget og nabolaget forøvrig.

Helt konkret vil vi oppfordre folk til å tenke i følgende baner - ikke daglig, men når anledningen byr seg:

- "Det kan hende naboen får mindre penger for boligen hvis jeg har det rotete utenfor."

- "Det kan bli brann og skade på personer og bygninger hvis jeg bruker elektrisk utstyr feil."

- "Hvis jeg setter søppel utenfor, kan det komme rotter."

- "Hvis vi ikke sparer nå, kan vi få mye høyere fellesutgifter senere."

- "Hvis jeg ber om at styret skal betale for noe i min bolig, ber jeg om penger fra alle naboene."

- "Hvis jeg parkerer feil og alle andre gjør det fordi jeg gjør det, blir det kaos."

- "Hvis jeg ikke rydder opp etter bruk av fyrverkeri, kan barn skade seg."

Tar vi alle dette ansvaret, vil vi trygt kunne si at vi gjorde det som var mulig, og at vi bidro til egen og andres trygghet, trivsel og økonomiske forutsigbarhet. Noe mer kan ingen forlange.

 

Med ønske om en fortsatt fin vinter til alle.

 

Styret, 31. januar 2021