Vi fortsetter arbeidet med en liten justering og basert på følgende vurdering:
  • Det er nødvendig pga lysforhold og fremtidig vedlikehold
  • Det blir fort grønt selv om det ser snauklipt ut nå
  • Gress og røtter holder på jordmassene
  • Lien skog- og trepleie kontrollerer om det er fuglereir o.l., og gjorde det også på befaring i forkant
  • Det er ingen krav til nabovarsel eller søknad om trefellingstillatelse
Vi vil be Lien komme og fortsette arbeidet i slutten av neste uke (rundt 17.-18. juni) men la det stå mindre busker (ikke småtrær) igjen her og der og vurdere estetikken før de fortsetter.

Vi gjorde følgende vurdering/redegjørelse med støtte fra Lien
Rent overordnet har vi støttet oss på leverandørens kunnskaper om det faglige og juridiske. Styret besitter ikke fagkunnskap på området men tar selvsagt endelig beslutning på vegne av borettslaget, og kan justere oppdragets innhold underveis.
Om noen beboere oppfatter tiltaket som brutalt, har vi en viss forståelse for det, men samlet sett mener styret at beslutningen er den beste for borettslaget som helhet. Vi kan sikkert også påberope styrets juridiske frihet til å treffe beslutninger på borettslagets vegne så lenge vi handler innenfor rammen av lover og regler og i tråd med borettslagets vedtekter. Legg merke til at vi likevel stoppet opp for å lytte til beboerne og vurdere justeringer.
 
 

Hva taler for eller er ikke en hindring for at vi skal fortsette som planlagt?

 
Det normale er at "prinsippet om grunneiers rådighet over egen eiendom" gjelder (vurdering fra juridisk avdeling i OBOS), med mindre nasjonale eller lokale særregler sier noe annet.
 
Lysforholdene på bakkeplan er dårlige om sommeren. Det har blitt nevnt at lysforholdene ble ansett som på grensen da bygningene ble oppført, dvs. at det ble gitt byggetillatelse med forbehold om jevnlig rydding av kratt. Det er rimelig å anta at det var mer lys på bakkeplan da bygningene ble oppført, slik at en form for rydding er uunngåelig. Denne vurderingen bekreftes av andelseierne på bakkeplan, som ønsker full beskjæring.
 
Felling av trær og fjerning av krattskog er ikke omhandlet av borettslagsloven eller dekket av vedtektene, noe som betyr at det er innenfor styrets kompetanse å treffe beslutninger (vurdering fra juridisk avdeling i OBOS).
 
Det er ikke truede eller rødlistede arter på området.
 
Ingen sjeldne eller store trær (omkrets 90 cm målt 1 meter over bakken) skal felles. Det kreves derfor ikke fellingstillatelse på generelt grunnlag eller ut fra Småhusplanen i Oslo kommune.
 
Det mest økonomiske er å skjære ned til grunnen nå for så å forvalte området etter en plan. Tynning hjelper kun på kort sikt, og vi får en kostnad for arbeidet med å tynne jevnlig i tett kratt med unge trær som må sages ned.
 
Det er penest om hele området skjæres ned på samme måte. Dette er altså styrets vurdering. 
 
Småtrær får etterhvert røtter som sprenger ut steiner. Det er mye løse masser i skrenten.
 
Hvis man lar krattet bli til trær vil mest sannsynlig disse bli farlige på sikt da de har dårlig feste i bakken. 
 
Vi anser ikke at andre naboer enn Byskogen påvirkes av selve beskjæringen, selv om området er delvis synlig fra andre boliger i området.
 
 

Hva taler mot at vi skal fortsette som planlagt?

 
Støy. Vi glemte beklageligvis å sende ut nabovarsel. Nå har vi allerede fjernet buskene nærmest Byskogen, som har innvendt at det blir mer innsyn, men det er for sent å gjøre noe med. Entreprenørens kommentar: Fjerning av kratt er regnet som en vedlikeholdsoppgave på lik linje med f.eks trimming av hekker, kantslått eller liknende og det er derfor ikke egentlig nødvendig med et nabovarsel. 
 
Usikkerhet rundt fuglereir og andre avkom av dyr i området. Entreprenørens kommentar: Trærne er for små til å inneha fuglereder. Entreprenøren som utfører arbeidet sjekker alle trær/kratt før de kappes for å se etter fuglereder. Om det blir oppdaget et fuglerede vil området rundt ikke bli hugget før etter 1.08. Entreprenøren har god erfaring med disse tiltakene fra tidligere oppdrag. 
 
Usikkerhet om røtter av busker som binder jordmassene blir svekket midlertidig eller permanent. Entreprenørens kommentar: Det vil komme nye skudd fra stubbene og røttene dør derfor ikke. Røttene vil fortsette å holde på massene. Andre vekster som ikke er kratt holder også på mye av massene. Entreprenør som utfører arbeidet mener at det er svært lite sannsynlig at det massene vil bli holdt på plass dårligere etter utført arbeid enn før.