Vi har mottatt rapport fra Multiconsult basert på inspeksjonen TT-Teknikk utførte:

Hovedpunkter:

"Bunnledninger av plast ser ut til å være i generelt bra stand. Ingen rørbrudd påvist, men stedvis noe slam. Likeledes er ledninger utomhus av plast og betong i bra stand helt ut til offentlig ledning.

Ledninger av støpejern har litt mer variert standard. Noen rør har markert innvendig rust og slitasjeskader. Dette gjelder særlig i bend ved overgang fra vertikal til liggende ledning.

Avløpsrør av støpejern har teknisk levetid på 25 til 100 år, men anbefalt brukstid er maks 50 år. Disse rørene nærmer seg anbefalt brukstid.

Støpejernsrørene i opplegg og korte bunnledninger bør forsterkes innvendig med epoksystrømpe i løpet av 5 år. Rørene blir da tilnærmet som nye og levetiden forlenges med 30 til 40 år. Fordelen med slik rehabilitering av rør er at beboerne i liten grad generes av arbeidene. Det er bare de som er tilknyttet det aktuelle nedløpet som må benytte seg av eventuelle provisorier i ca. et døgn. Bygningsmessige inngrep i leilighetene er minimale.

De som planlegger modernisering av badet må bare gjøre det. Husk at da gjelder TEK 17 og Våtromsnormen. (Det vet jo entreprenørene).

Ved eventuell innkassing av rør må det settes av inspeksjonsluke der det i dag er stakepunkter på avløp. Luken må være min. 150 x 150mm."
Det skal altså ikke rives noe for å legge inn helt nye rør noen steder. Nøyaktig hva de legger i "minimale inngrep" er noe uklart, men de garderer seg sikkert litt i tilfelle noe uforutsett skulle oppstå. Uansett er det lurt å ha en håndfull fliser o.l. i bakhånd dersom et "minimalt" inngrep blir nødvendig.

 

Kostnader fremover:

Vi fikk også et kostnadsoverslag på ca kr 35.000 pr boenhet. Det utgjør ca 3 millioner kroner, som vi må være forberedt på å bruke innen ca 5 år.

Vi har ikke fått lagt langtidsplaner ennå, men vi ser som tidligere meldt for oss at vi sparer i overkant av 500.000 pr år fremover med "normal" drift. Dette bør økes til 750.000 hvis vi skal kunne finansiere rørfornyelsen uten å øke felleskostnadene eller ta opp nytt lån. Da må vi ganske sikkert utsette andre forbedringstitak som f.eks. nytt gjerde. Dette må vi komme tilbake til.

Rehabilitering av bad:

De som planlegger rehabilitering av bad, kan starte dette når som helst, uavhengig av rørfornyelsen. Bare husk at våtromsnormen må følges og at rørsøylene må ha inspeksjonsluke på minimum 150 x 150 mm rett foran stakepunktet. Styret mener også at de som har helt lukkede rørsøyler uten luke må betale for inspeksjonsluke selv, uavhengig av når rørsøylen sist ble endret. Vi vil beslutte det endelig når arbeidet starter om noen år.