I de nye husordensreglene har vi lagt til en del regler om svalgangene, beplantning, og faste installasjoner. Alle nye regler er samlet opp fra meldinger fra styret, så vi håper reglene ikke anses som nye, strenge "forordninger" fra styret. Alle reglene er der for å gjøre det triveligere og tryggere å bo her.

Svalganger

"Svalgangene skal være fri for større gjenstander som kan hindre evakuering eller adkomst for f.eks. ambulansepersonell. Det er ikke tillatt å plassere sykler i svalgangene. Dette gjelder også andre større gjenstander, som for eksempel krukker, som gjør fri bredde mindre enn 100 cm. Det er tillatt med to stoler og et bord med maks. 60 cm bredde. Brede møbler som solsenger er ikke tillatt i svalgangene."

Beplantning

Reglene er de samme som ble kommunisert i vårskrivet, altså:

"For å bevare et helhetlig ytre inntrykk, tillates bare visse typer beplantning.

  • Det kan i begrenset omfang plantes på fellesområder uten å måtte søke styret. Dette gjelder:
    • Lave blomster (stauder, sommerblomster, løker) i bed foran 1. etasje
    • Busker med maks. høyde 1,5 m bak plattinger og minimum 1 meters avstand fra vegg i nr. 13, 15 og 17
    • Busker med maks. høyde 1,5 m foran plattinger og minimum 1 meters avstand fra vegg i nr. 11B
  • All annen beplantning krever styrets tillatelse. Dette gjelder:
    • Planting på fellesområder utenom bed nevnt lenger opp
    • Planting av trær eller andre hekkplanter enn borettslagets standard (hybridbarlind)"

Faste installasjoner

Litt tabloid sagt kan man bare legge løse gjenstander som potteplanter og hagemøbler utenfor boligen eller på balkonger uten å søke styret om tillatelse. Her er de nye reglene:

"Faste montasjer som endrer fasaden er ikke tillatt uten styrets godkjenning. Dette gjelder spesielt skilt, skjermer, utvendige persienner eller annen solskjerming enn borettslagets standard markiser, andre lamper eller varmelamper enn borettslagets standard, varmepumper, antenner, flaggstenger, blomsterkasser, klatreplanter e.l. og andre montasjer som ikke følger borettslagets vedtatte normer. Skilt utstedt av alarmselskap kan monteres med en tilpasset mengde med egnet lim. Andelseier er selv ansvarlig for å utbedre eventuelle skader på fasaden og å bringe den tilbake til opprinnelig tilstand ved demontering."

Bruk av fellesområder

"Enhver permanent bruk av fellesområder er søknadspliktig. I tillegg til beplantning nevnt ovenfor, gjelder dette eksempelvis utvidelse av markterrasser, montering av drivhus, tørkestativ, utekjøkken, faststøpt utegrill, sportsutstyr som basketballkurv mv."

Vi har også presisert at sykler må stå i sykkelstativ eller i beboernes egne boder og at bare standard ringeklokker kan brukes, samt lagt til noen punkter om kjæledyr og lek.

Ellers har vi endret en del ordlyd og forhåpentligvis fått frem budskapet litt bedre. Det er alltid rom for forbedringer, så kom gjerne med innspill dersom noe er uklart. Dersom noen regler likevel oppfattes som urimelige eller ufornuftige, er det bare å ta kontakt med styret. Vi kan nok ikke endre reglene flere ganger i året, men en årlig revisjon er naturlig.

For dem som ønsker å se alle endringene, ta en titt på dette dokumentet.